Saturday, September 27, 2008

Kebetulan yang berulang-ulang?

Gambar ihsan: Nature.com


Dipetik dari bab 9 : Falsafah sains dalam konteks kurikulum sains negara
buku Falsafah Sains pendekatan kualitatif
oleh Prof Mat Rofa.
muka surat 137-141.

Persoalan pertama dalam pemikiran falsafah ialah “Adakah Tuhan wujud?” Dua jawapan yang diberikan,seperti yang dijangkakan.Jawapan pertama dinyatakan dengan penuh yakin bahawa hanya orang yan tidak waras mengetakan Tuhan tidak wujud.Tuhan pasti wujud,dan kewujudan Tuhan sangat jelas bagi orang yang berakal.Golongan ini mewakili hamper keseluruhan ahli falsafah silam sejak zaman Yunani,Islam dan Barat hingga pertengahan kurun ke-19.Jawapan kedua menyatakan Tuhan tidak wujud dan ala mini terjadi dengan sendirinya.Golongan ini dijuarai oleh Charles Darwin menerusi teori evolusisme yang secara umum mewarnai dunia sains barat selepas era tersebut. Pandangan seperti ini sebenarnya bukan pandangan yang baharu tetapi berakar umbi sejak zaman Aristote. Pada masa itu,wujud golongan ateis yang dikenali sebagai golongan sofis.

Golongan manakah yang waras,dan golongan yang manakah yang tidak waras? Kita akan menghayati dialog antara dua golongan tersebut,yang pernah dicatatkan dalam sejarah pemikiran logic silam dan masa kini.

Dialog pertama 1 (antara professor biologi dengan siswa di dalam sebuah bilik kuliah di Eropah).
Profesor : Siapakah yang pernah melihat Tuhan? Tentulah tiada siapa yang pernah
melihatnya, maka Tuhan tidak wujud.
Pelajar : Siapakah yang pernah melihat akal Profesor? Tentulah tiada siapa yang
pernah melihatnya, maka Profesor tidak berakal.

Dialog kedua 2 (antara ahli falsafah dengan seoran sufastah atau sofis)
Sufastah : Adakah tuan percaya Tuhan wujud?
Ahli falsafah : Memang semua orang percaya demikian.
Sufastah : Saya tidak percaya Tuhan wujud.
Ahli falsafah : Jika demikian, siapakah yang yang mencipta manusia?
Sufastah : Sudah pasti ibu bapanya!
Ahli falsafah : Jika benar demikian,kenapakah ibu bapa tidak mendapat sifat anak
yang mereka impikan? Mereka berharap untuk mendapat anak lelaki,tetapi yang dilahirkan ialah anak perempuan.Mereka berharap untuk mendapat anak yang comel,tetapi dilahirkan ialah bayi yang hodoh. Mereka berharap mendapat bayi yang cerdik,tetapi dilahirkan ialah anak yang bodoh.Andainya benar mereka pencipta anak mereka, pasti mengikut cita rasa mereka sendiri.Oleh itu,ibu bapa bukan pencipta anak mereka.

Dialog ketiga 3 (antara kiyai Indonesia dengan pelajar sebuah universitas)
Pelajar : Adakah bapa masih percaya pada alam ghaib,seperti kewujudan Tuhan?
Kiyai : Sebagai orang Islam,saya wajib percaya pada Tuhan yang mencipta diri
Saya dan ibu bapa saya.
Pelajar : Tahukah bapa bahawa alam ini terjadi daripada proses evolusi tanpa
Pencipta seperti yang bapa sebutkan itu? Hidupan bermula daripada sel
Yang ringkas seperti ameba,berevolusi dalam tempoh jutaan tahun, membentuk hidupan dan tumbuh-tumbuhan;berevolusi lagi dalam tempoh jutaan tahun, lalu membentuk binatang darat,reptilian,amphibia dan Mamalia. Akhirnya,sepsis manusia terbentuk dalam peristiwa evolusi yang sangat panjang.
Kiyai : Dari manakah teori evolusi bermula? Siapakah yang memulakan teori demikian?
Plejar : Tokoh itu adalah Charles Darwin,saintis agung kurun ke-19,berdasarkan fakta saintifik yang diperkukuhkan oleh kajian saintifik saintis lain kemudianya.Seluruh dunia menerima paradigmasains kurun ke-19.Semua teks sains hayat memuatkan fakta ini, termasuk teks yang saya dan rakan-rakan saya gunakan di universitas. Hanya orang kolot yang menafikannya.
Kiyai : Ohh begitu,tetapi saya ada sedikit kemusykilan.Berapa lamakah masa daripada sel pertama untuk menjadi seekor ayam,misalnya?
Pelajar :Jutaan tahun tentunya.
Kiyai :Ayam jantan atau ayam betina yang terjadi lebih dahulu?
Pelajar : Mungkin ayam betina.
Kiyai : Kenapa ayam betina?
Pelajar : Supaya ayam lain bleh dibiakkan.
Kiyai : Bolehkah ayam betina bertelur tanpa ayam jantan?
Pelajar : Tentu tidak.
Kiyai : Bilakah pula ayam jantan terjadi,bermula daripada ameba?
Pelajar : Jutaan tahun pula.
Kiyai : Katakan ayam betina terjadi dahulu.Tentu ayam betina itu mati dahulu
sebelum ayam jantan tercipta. Bolehkah seekor ayam hidup jutaan tahun?
Pelajar : Kalau begitu,tentulah ayam jantan dan ayam betina terjadi serentak.
Kiyai : Jika benar demikian tentulah sel ameba itu mempunyai kuasa intelek yang
sungguh hebat. sel ringkas itu mampu membuat program canggih supaya
akhirnya dirinya menjadi seekor ayam jantan atau ayam betina.Untuk
membenarkan hipotesis itu terlalu banyak kebetulan yang perlu berlaku.
jutaan kemungkinan pula perlu berlaku,malah jutaan kebetulan perlu
Berlaku secara tertib dan tersusun rapi.
Pelajar : Kenapa pula?
Kiyai : Anakku yang dikasihi,
kebetulan pertama,di sana perlu ada dua sel ameba di dalam takungan air yang sama.
kebetulan kedua,kedua-dua ameba harus bersepakat supaya akhirnya selepas jutaan tahun mereka berdua akan menjadi ayam jantan dan satu lagi menjadi ayam betina,bukan menjadi tikus atau lembu.
kebetulan ketiga,faktor masa kewujudan haruslah diselaraskan supaya jarak masa terciptanya ayam jantan tidak jauh ketinggalan dari masa terciptanya ayam betina,jika tidak,ayam-ayam itu tidak sempat membiak
seperti yang ada pada hari ini.
kebetulan keempat,mesti ada dua sel ringkas lain yang harus berevolusi supaya sebaik sahaja ayam tercipta,ia akan berevolusi supaya sebaik sahaja ayam tercipta,ia akan menjadi sepohon padi.Jika tiada makanan, ayam betina akan mati sebaik sahaja ia tercipta sebelum terciptanya ayam jantan.
kebetulan kelima, pohon padi pula harus muncul pada masa yang sesuai agar sebaik sahaja ayam betina wujud,makanan telah tersedia.
kebetulan keenam,selepas wujud ayam jantan dan ayam betina serentak, kedua-dua ayam haruslah bersepakat agar yang betina sahaja yang bertelur,dan tidak perlu berevolusi lagi sebab dua sel lain yang boleh, bersepakat seperti duhulu sangat susah hendak cari.
kebetulan ketujuh,telur haruslah memprogramkan dirinya supaya apabila ia dipanaskan oleh ayam betina,kuning telur akan bertukar lalu mengeluarkan bulu, mati, kepala, hati,jantung ,usus, kaki, sayap dan lain-lain
akhirnya,seekor anak ayam yang comel,berwarna putih kuning, muncul dari rekahan kulit telur itu.Kalau saya teruskan banyak lagi kebetulan, demi kebetulan yang harus berlaku secara berulang-ulang,teratur mengikut tertib?
ketahuilah wahai anakku bahawa kebetulan tidak boleh berlaku secara
tertib berkali-kali.Alam ini berjalan dengan tertib, berulang-ulang secara
berulang-ulang secara harmoni dan sistematik dalam masa jutaan tahun.
alam angkasa bersimpang-siur dengan planet,bintang dan galaksi yang
berputar laju,berjalan mengikut tertib masing-masing,tetapi tidak pernah
kemalangan atau pertembungan.Perjalanan matahari pula tidak pernah
terlewat walaupun sesaat.adakah peristiwa sebesar itu boleh
dijustifikasikan dengan alas an kebetulan? Peristiwa yang berlaku secara
tersusun semestinya ada penyusunnya.Kebetulan tidak boleh berlaku
secara teratur.Orang inggeris menagatakan chance cannot create order.
Pelajar : Bapa boleh bertutur bahasa inggeris ya?

******************************************************************
1 : Hujah dalam dialog pertama dikenali sebagai analogi,dalam mantik Aristotle.Dalam masyarakat Melayu,ia dinamakan tamsilan,bidalan atau memulangkan paku buah keras.Soalan yang bodoh jangan sesekali dijawab secara cerdik,tetapi memerlukan jawapan yang lebih bodoh dari soalanya.Oleh itu masej diharapkan segera difahami.

2 : Hujah dalam dialog ini dikenali sebagai pembutian secara percanggahan.Dalam tradisi Yunani,hujah ini dinamai reduction ad absourdum,dan digunakan untuk menafikan sesuatu usulan secara kontra-positif.

3 : Hujah ini merupakan gabungan kaedah aruhan dengan percanggahan.

10 comments:

sultanthewise said...
This comment has been removed by the author.
sultanthewise said...

So if god exist, you must be a muslim?

Anonymous said...

God is beyond space and time. Therefore God wont have his birthday anniversary. A god with a birth date is not a god. Only Muslims believe God has no such date. All other religions do celebrate their gods'birthdays. Therefore you must be a Muslim.....in order to recognise the Absoluteness of God.

Leokid said...

Dialog ketiga, kedua-dua pelajar dan kiai memandai. haha. =p

oakleyses said...

chanel handbags, christian louboutin shoes, tory burch outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, tiffany jewelry, jordan shoes, air max, burberry pas cher, nike outlet, jordan pas cher, michael kors pas cher, louis vuitton outlet, nike free run, louis vuitton outlet, longchamp pas cher, louis vuitton, replica watches, christian louboutin, nike air max, prada handbags, nike free, polo ralph lauren, oakley sunglasses, sac longchamp pas cher, christian louboutin uk, tiffany and co, gucci handbags, ray ban sunglasses, longchamp outlet, ugg boots, replica watches, nike air max, uggs on sale, prada outlet, kate spade outlet, nike roshe, louboutin pas cher, polo ralph lauren outlet online, polo outlet, longchamp outlet, louis vuitton outlet, oakley sunglasses wholesale, ugg boots, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, christian louboutin outlet

oakleyses said...

burberry outlet, michael kors outlet online, ray ban pas cher, michael kors outlet online, hollister pas cher, converse pas cher, polo lacoste, coach purses, uggs outlet, true religion jeans, ray ban uk, true religion outlet, coach outlet, burberry handbags, replica handbags, nike air max uk, true religion outlet, michael kors outlet, michael kors, hogan outlet, nike tn, hollister uk, nike blazer pas cher, vans pas cher, north face, nike free uk, true religion outlet, michael kors outlet, coach outlet store online, nike air max, nike roshe run uk, north face uk, kate spade, abercrombie and fitch uk, michael kors outlet online, lululemon canada, michael kors, guess pas cher, oakley pas cher, sac hermes, nike air force, michael kors outlet online, sac vanessa bruno, mulberry uk, timberland pas cher, ralph lauren uk, michael kors outlet, new balance

oakleyses said...

herve leger, nike air max, nike trainers uk, chi flat iron, ray ban, oakley, wedding dresses, louboutin, gucci, hermes belt, bottega veneta, reebok outlet, new balance shoes, beats by dre, vans outlet, ghd hair, timberland boots, giuseppe zanotti outlet, hollister, ferragamo shoes, valentino shoes, hollister, converse outlet, instyler, babyliss, asics running shoes, converse, baseball bats, lululemon, nike air max, mcm handbags, north face outlet, north face outlet, jimmy choo outlet, iphone cases, mac cosmetics, nike roshe run, vans, insanity workout, soccer jerseys, p90x workout, ralph lauren, nike huaraches, soccer shoes, hollister clothing, nfl jerseys, longchamp uk, mont blanc pens, celine handbags, abercrombie and fitch

oakleyses said...

canada goose, moncler outlet, montre pas cher, louis vuitton, ugg uk, swarovski crystal, barbour, supra shoes, wedding dresses, pandora jewelry, marc jacobs, replica watches, pandora charms, pandora jewelry, lancel, moncler, canada goose outlet, moncler, links of london, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, coach outlet, louis vuitton, swarovski, pandora uk, barbour uk, moncler, karen millen uk, doudoune moncler, ugg, moncler, canada goose outlet, juicy couture outlet, louis vuitton, canada goose, louis vuitton, moncler uk, hollister, ugg,ugg australia,ugg italia, ugg pas cher, canada goose jackets, canada goose outlet, thomas sabo, louis vuitton, moncler outlet, toms shoes, juicy couture outlet, canada goose

dong dong23 said...

ray ban glasses
ray ban sunglasses
true religion outlet
cheap rolex watches
moncler coats
kate spade handbags
canada goose coats
fitflop uk
louis vuitton outlet online
louis vuitton handbags
2016.12.20chenlixiang

Mie Helal said...


I really like all the points you have made
http://www.kuwait.prokr.net/
http://www.emirates.prokr.net/